tjäna pengar på instagram

Tjäna pengar på Instagram

Nå en stor publik

Om du tänker efter riktigt noga så är förmodligen antalet personer du känner som inte har Instagram väldigt få. Instagram har 1 miljard aktiva användare i månaden. Så självfallet är möjligheten att nå ut till en stor publik någorlunda simpelt. Därför är möjligheten att tjäna pengar på Instagram enklare och vanligare än någonsin.

Vad krävs för att börja tjäna pengar på Instagram?

För att enklare förstå vad som krävs behöver vi tänka som annonsörerna. De som vill betala oss för att vi ska sprida ordet om deras produkter, så att de sedan kan få sålt fler varor i slutändan.

Vad annonsörer letar efter

Först och främst så måste vi ha en anpassad publik för det annonsörerna vill få sålt. Låt oss säga att jag lägger upp bilder på mina husdjur. Andra som också gillar husdjur och tycker om mina bilder börjar följa mig. Bra, då vet annonsörerna att de som följer mitt konto gillar husdjur. Då kan de eventuellt tjäna pengar genom att få mig att dela deras produkter på min Instagram sida eftersom de som följer mig gillar husdjur. Detta gör de till potentiella köpare av husdjurs produkterna jag nu delat.

Vad annonsörer inte letar efter

För att få en ännu bättre uppfattning hur man kan tjäna pengar på Instagram kan det vara bra att veta vad annonsörer inte letar efter. Låt oss ta samma som ovan. Jag har en husdjurskonto med X-antal följare som också har husdjur. Att t.ex dela och be sina följare att köpa en ny spis kanske inte är så attraktivt eftersom det inte är anledningen varför de börjat följa dig från början.

Så innan du försöker sälja in dig hos företag, använda affiliate länkar eller på något vis sälja en produkt. Tänk efter, vilken åldersgrupp befinner sig dina följare i. Vad gillar dina följare, och varför följer de dig. Detta kan göra det enklare att förstå vad som är säljbart till just dina följare!

Hur får jag samarbeten?

När du nu tagit reda på vad dina följare kan vara intresserade av och vill fortsätta resan med mål att tjäna pengar på Instagram så behöver man på något sätt gå via ett annat företag, då majoriteten av er som läser detta inte säljer en egen produkt. Det finns flera steg att få kontakt med företag.

Kontakta företag

Man kan själv kontakta företag man tycker om och skulle vilja arbeta tillsammans med. Ofta har de en mejl eller andra kontakt uppgifter på sin hemsida. Kolla där först. Finns inte det kan man alltid skicka ett DM och förklara situationen för de. Det kan se ut lite som det här: ”Hej *namn*! Jag älskar era produkter och har använt de länge själv. Jag lägger upp bilder på mina husdjur här på Instagram och hade älskat att få dela era produkter med mina följare för att visa fler hur fantastiska de är…”

Företag söker upp dig

Du även bli kontaktad av företag. Därför kan det vara effektivt att ha sin mejl eller kontakt uppgift i sin biograf ifall man har en större publik med tusentals av följare. Då kan de antingen mejla dig, eller skicka ett DM. Där säger de ofta att de gillar dina bilder och hur de vill samarbeta med dig. Det finns flera typer av samarbeten vilket jag kommer till lite längre ner här i artikeln.

Affilate samarbeten

Sist men inte minst så kan man även söka upp sidor som har färdiga affiliate program som du kan använda utan att behöva bestämma något samarbete direkt med företaget. Detta innebär ofta att du får en länk av företaget som du delar till dina följare, vare sig det är du, dina kompisar, eller följare som använder sig av länken och köper produkter via den specifika länken så får du betalt. Det kan se lite olika ut, men oftast så är det så att du får en viss % för varje köp som göra via din länk.

Vad finns det för olika betalda samarbeten?

Affiliate länkar

Som jag nämnde ovan finns det ”Affiliate”, vilket innebär att du får dina följare att gå via din specifika länk och köpa en produkt. Du får sedan en % av varje köp som görs. Detta är en vanlig sak att göra för både små som stora kreatörer. Du får betalt eftersom det är ditt jobb att få andra att handla deras produkter. Detta måste göras via din länk så att de vet vilka du skickat till deras webbshop.

Betalda/sponsrade inlägg

Detta innebär då att du får en summa i förväg för att sedan utföra någon slags handling för att uppmuntra folk att köpa deras produkter. Vilket är ett säkert kort för dig. Du har fått en försäkring oavsett hur många du lyckas få att köpa deras produkt. Detta kan också vara riskabelt för företaget. Därför kan de ibland vilja ge en lägre summa för ett förbetalt samarbete. Ibland kan de även vilja betala hälften av den bestämda summan före. Fungerade allt och de fick någorlunda trafik och det visade sig vara ett äkta samarbeta så får du resten efteråt. Så var noga med att prata med företaget ni samarbetar med innan om alla detaljer innan ni för över eventuella pengar eller skriver på eventuella avtal.

Hur börjar jag?

Börja med det enklaste. Gå med i några av de större affiliate nätverken som t.ex Adtraction, Adrecord eller tradedoubler. Det är helt gratis. När du har börjat få fler följare kommer det bli lättare att börja kontakta företag om sponsrade inlägg. I slutändan handlar det om hur många visningar du kan erbjuda företag.

Lycka till!