Vilket proteinpulver ska jag välja? – Guide

Det finns väldigt många olika proteinpulver och olika märken. Det finns två proteiner –  animaliskt protein och vegetabiliskt protein. Precis som det låter kommer animaliskt protein från djurriket och vegetabiliskt protein från växtriket. 

Skillnad på animaliskt proteinpulver och veganskt proteinpulver?

Animaliskt protein kommer från djurriket och vegetabiliskt protein kommer från växtriket. Animaliska proteinkällor innehåller alla essentiella aminosyror och är bra för att effektivt bygga muskler.

Vegetabiliska proteiner innehåller vissa essentiella aminosyror i begränsad mängd. Det gör att man får räkna med att vissa proteinpulver inte innehåller alla essentiella aminosyror för att kallas fullvärdigt proteinpulver. Däremot finns unika undantag som Hampa- och sojaprotein vilka är fullvärdiga vegetabiliska proteinkällor. 

Är du intresserad av vegetabiliska proteinpulver så kan man se innehållet och är det inte fullvärdigt kan de gå att komplettera med aminosyror som t.ex BCAA, Glutamin och Arginin. Se ditt proteinpulver för specifikt innehåll. Veganskt proteinpulver kan du även se här (MM Sports).

Vad är kasein?

Kasein är ett protein och finns i mjölk. Kasein utgör 80% av mjölkens protein och resterande del består av vassle. Kaseinet tar längre tid för kroppen att bryta ner så om du äter eller dricker det kan du förse dina muskler med protein i flera timmar efter att du tagit det.

När ska du ta kasein?

Eftersom kasein bryts ner av kroppen i en långsammare takt än vassleprotein, kan det tas i syfte för att undvika muskelnedbrytning under t.ex diet vid kaloriunderskott, lång tid mellan måltider eller inför en lång natts sömn. 

Vad är vassle?

Vassle är ett animaliskt protein precis som kasein. Både vassle och kasein finns i mejeriprodukter. För att framställa vassleprotein så filtrerar man mjölken tills det är det enda som finns kvar. Både vassleprotein och kaseinprotein är fullvärdiga protein och med detta syftar man på att de innehåller högt innehåll av alla essentiella aminosyror. På proteinpulver förpackningar med innehåll av vassleprotein förekommer vanligtvis det engelska ordet “Whey” vilket kan vara bra att känna till för att veta vad det är man köper.

När ska man ta vassle?

Vassleprotein tas upp snabbt av kroppen till skillnad från kasein och därför menar vissa att det är lämpligt att ta vassleprotein nära inpå träning. Inom vassleprotein kategorin finns det tre olika typer. Isolat, hydrolysat och koncentrat.

Vad är Isolat?

Vassleisolat är när man isolerar proteinerna i vasslen ännu mer. Det tillverkas genom att man filtrerar bort ännu mer vatten, fett och laktos och blir då vassleisolat. Vassleisolat innehåller färre kolhydrater och kalorier än vanligt vasslekoncentrat. På grund av detta kan vassleisolat ibland vara aktuellt för den som har en kalori -och kolhydratsnål diet och ändå vill få i sig protein via ett proteinpulver av något slag. Vassleisolat brukar vanligtvis innehålla 87-93% protein beroende på om det är smaksatt eller inte.

Vad är Hydrolysat?

Hydrolysat är förspjälkat vassleprotein vilket innebär att kroppen inte själv behöver bryta ner proteinet utan det är gjort redan innan det konsumeras vilket bidrar till att kroppen kan ta upp proteinet direkt efter intag.